Op weg naar 'het nieuwe normaal'

In de afgelopen weken, zijn we met zijn allen omgevraagd ervaringsdeskundigen geworden in het omgaan met veranderingen. In veel gevallen van de één op de andere dag, soms zelfs binnen 1 uur, was de nieuwe realiteit een feit. Dat was (en is) wennen, aanpassen, proberen, leren en evalueren. We werken thuis. We houden afstand. We communiceren online. We spreken een nieuwe taal; ik zoom, jij zoomt, wij zoomen in het ‘nieuwe normaal’, in de 1,5 meter maatschappij . Het vraagt in alle gevallen veel van onze flexibiliteit en vaardigheden. Als mens en als medewerker.

En nu zitten we in de V2: De Voorzichtige Versoepeling. Dit levert weer nieuwe vragen, aanpassingen en interessante uitdagingen op. In deze tijden zijn veel vooraanstaande consultancy bedrijven ook bezig met de toekomst; de ‘post pandemische periode’. Onderzoek toont aan dat 74% van bedrijven (global) koerst op bepaalde functies permanent thuis te laten werken. Dit was al een tijdje voorzichtig aan de gang, en is door COVID in een stroomversnelling gekomen.

Ik sprak afgelopen weken een aantal van mijn klanten en hun medewerkers (van retail tot aan technische dienstverlening). Ze zijn druk om voorbereidingen te treffen om hun bedrijfsvoering zo goed mogelijk weer op te pakken en/of door te zetten. Ze innoveren, lossen op, passen aan. Echt gaaf en indrukwekkend om te zien.

En ze hebben veel vragen.

  • Hoe houden we onze medewerkers vitaal en mentaal gezond?
  • Ik mis de sociale contacten van mijn werk, hoe gaan we dat nou doen in de toekomst?
  • Welke lessen nemen we mee uit de afgelopen periode? Wat willen we houden?
  • Hoe blijf ik aan de klantbeleving werken, als ik 1,5 meter afstand moet houden?
  • Hoe ga ik om met klanten die de 1,5 meter niet respecteren?
  • Hoe hou ik mijn team bijeen, blij en gefocust?
  • Hoe geef ik leiding op afstand?
  • Hoe houden we dat online communiceren vol en effectief, maar ook leuk?
  • Blijven we thuiswerken op termijn?

Een greep van de zaken die ik veel hoor terugkomen. Mijn advies is dan ook om juist nu vast te stellen HOE je het straks gaat doen (bedrijfsvoering, businessmodel) maar vooral ook bezig zijn met WAT dat betekent voor de (people) skills van je mensen.

Tijd besteden aan het her/om/bijscholen van je mensen om ze zo goed mogelijk in staat te stellen hun (veranderde) rol uit te voeren. Waarbij het natuurlijk belangrijk is dat je niet alleen oog hebt voor de technische kant maar vooral ook voor de sociale, emotionele kant.

Want juist nu zijn er veel vragen, is er veel behoefte aan om/her/bijscholing! Tegelijkertijd is datgene juist het eerste waar een streep doorheen wordt gezet in tijden als deze. Begrijpelijk en toch niet wenselijk. 

Zoet biedt (tegen een aangepast tarief) nu een aantal online workshops aan. Uiteraard zijn er ook maatwerk workshops mogelijk, we horen graag wat de wensen zijn!